De zin en onzin over vrijmetselarij

Vanwege het gesloten karakter van de vrijmetselaarij zijn er sinds de oprichting altijd hardnekkige geruchten geweest.

Doen vrijmetselaars aan zwarte magie? Proberen ze de wereld over te nemen of besturen zij de wereld al via leden op hoge posities? Word je vermoord als je je lidmaatschap opzegt?

Hieronder vind je een aantal stellingen:


Amerika is gesticht door Vrijmetselaars

Oordeel: deels waar

De leider van de onafhankelijkheidsoorlog en eerste president, George Washington, was vrijmetselaar. Zo ook 20 van zijn 22 generaals en 102 van zijn 104 officieren, alle gouverneurs van de eerste 13 staten en de voltallige regering.


Complotdenkers verwijzen veelal naar Dollar biljetten waarop het alziend oog en de piramide zichtbaar is en menen dat de oorlog alleen als doel had om de staat te stichten naar de grondbeginselen van de vrijmetselarij. Hoewel deze symbolen inderdaad binnen de vrijmetselarij gebruikt worden, worden deze symbolen al duizenden jaren gebruikt en dus niet alleen door de vrijmetselarij.

Het alziend oog symboliseert de goddelijke leiding van de VS. De piramide staat voor de kracht en de stabiliteit van het land.

Vrijmetselarij is een sekte die je nooit kunt verlaten

Oordeel: niet waar

Vrijmetselarij is geen sekte, sterker nog, wellicht is het juist precies het tegenovergestelde. Je wordt niet zomaar toegelaten tot de vrijmetselarij, een van de voorwaarden is dat je een vrij man van goede naam bent, dat je je al verdiept hebt in de vrijmetselarij en past bij de loge waarvan je deel wilt uitmaken. Je voert meerdere gesprekken met leden van de loge, hebt gesprekken met het bestuur en de voorzitter en daarna nemen we de beslissing of je een geschikte kandidaat bent voor de loge. We zijn dus erg zorgvuldig en verwachten dat ook van de kant van de geïnteresseerde. Vanaf het eerste contact en vraag om toetreding kan het zijn dat je pas een jaar later voor het eerste verwelkomd wordt in je loge.

En bevalt de vrijmetselarij je toch niet? Die kans achten we klein na de aanlooptijd, maar even goede vrienden, je kunt je op elk moment uitschrijven. Bij een sekte werkt dat precies andersom, je wordt zonder vragen toegelaten, maar zoals bekend, zult het heel lastig krijgen indien je wilt vertrekken.

Vrijmetselaars besturen de hele wereld

Oordeel: niet waar

Natuurlijk zijn er vrijmetselaars die hoge functies bekleden, vrijmetselaars die iedereen kent zoals George Washington of Albert Heijn, maar dit heeft niets te maken met het lid zijn van de vrijmetselarij. Het is voor iedereen een persoonlijke keuze hoe je in het leven staat en welke waarden je hoog acht. Je lidmaatschap zal nooit van invloed zijn of voorrang geven of je een post wel of niet bekleedt.

Vrijmetselaars verbergen de Tempeliersschat

Oordeel: niet waar

Films zoals de Davinci Code en National Treasure hebben nogal wat stof doen opwaaien, opeens waren de ogen van kijkers gericht op de 'schatten' van de Vrijmetselaars. Rosslyn Chapel in Schotland zou natuurlijk een prachtige locatie zijn geweest, maar de historie is helaas wat minder spannend. Er zit namelijk aardig wat tijd (enkele honderden jaren) tussen de Tempeliers en de Vrijmetselaars en echte verbanden zijn nooit aangetoond. Of de Tempeliers hun schatten ooit hebben kunnen verbergen is ook de vraag, de kans zit er namelijk in dat de Franse Koning destijds alles heeft geconfisqueerd omdat het koningshuis op zwart zaad zat.

Je kunt alleen lid worden van de Vrijmetselarij als je gevraagd wordt

Oordeel: niet waar

Sterker nog, dit kan alleen maar vanuit jezelf komen. Een Vrijmetselaar zal je niet vragen om lid te worden, als jij er klaar voor bent dan zul jij de eerste stap moeten zetten. Niets voor niets zeggen we 'op u komt het aan'.

Vrijmetselaars hebben geheime handdrukken

Kun je een vrijmetselaar herkennen aan een handdruk? Wie zal het zeggen, Monty Python heeft er in ieder geval een filmpje van gemaakt zodat je de handdruk alvast kunt oefenen voor wanneer je onze loge bezoekt! 😉