Dag van de Vrijmetselarij

De "Dag van de Vrijmetselarij " is een jaarlijks  moment waarop vele loges in Nederland, speciaal voor u, een Open Dag houden. De dag valt samen met de jaarlijkse Monumentendag, ieder jaar in het 2e weekend van september. Doorgaans  op die 2e zaterdag  zetten de vrijmetselaarsloges hun deuren open om geïnteresseerden te informeren over de Vrijmetselarij. 

In ons logegebouw zetelen ook de Weefsters van "Sciviam" De Weefsters vormen de "vrouwelijke versie" van de vrijmetselarij.
Ook zij zijn deze dag aanwezig om uw vragen te beantwoorden. 

Ook dit jaar bent u dus welkom tijdens deze "Dag van de Vrijmetselarij". Veel vrijmetselaarsloges gunnen u dan een kijkje in de vaak fraaie monumentale gebouwen. Veel van die gebouwen zijn sinds oude tijden als logegebouw in gebruik en schitterend om te zien. Heel vaak fraai aan de buitenkant en altijd fraai aan de binnenkant.

Bezoek er vooral werkplaats, soms ook tempel genoemd, dat is de rituele ruimte die gebruikt wordt bij bijvoorbeeld officiële gelegenheden zoals een inwijding tot leerling-vrijmetselaar, bevordering tot gezel-vrijmetselaar en verheffing tot meester-vrijmetselaar . 

Bij loge de Troffel staan we dan klaar om u rond te leiden door ons gebouw, uw vragen over Vrijmetselarij te beantwoorden. Dit alles uiteraard geheel vrijblijvend, we vragen u zeker niet om vrijmetselaar te willen worden. Dat moet vanuit uw eigen innerlijke drang gebeuren. "Even" lid worden is derhalve niet mogelijk. Lees elders op deze site hoe dat gaat. (Klik hier)

Dat bijpraten kan onder het genot van een kopje koffie of thee. Zo krijgt u een juist beeld van Vrijmetselarij en zult ervaren dat er weinig geheimzinnigs te melden is behalve het geheim in uzelf. Sterker nog, u zult door een kennismaking anders gaan kijken naar vrijmetselarij maar ook naar uzelf en zichzelf in de spiegel aankijken en denken "Hoe ga ik zelf eigenlijk om met mijn medemensen? Kan ik wel vrijdenken met mijn dogmatische opvoeding en omgeving?" U gaat dus hoogstwaarschijnlijk weg met meer vragen dan u had toen u binnenkwam. Het is maar dat u het weet. Maar durft u dat aan?

Vrijmetselaren werken samen doch enkel aan zichzelf, nemen zichzelf en niet een ander de maat. Discussiëren niet maar compareren, dat betekent zoeken naar overeenkomsten en niet naar verschillen. Goed of fout is er in die zin dus niet. Hooguit een andere zienswijze. Door deze verschillen met elkaar te delen worden we toleranter en leren respect te hebben voor andermans doen en laten en krijgen daarmee voor onszelf een ruimere blik op het leven.

Ieder jaar verschijnt er ook een speciale uitgave van ons verenigingstijdschrift VM. Het thema voor dit jaar is "Het licht schijnt in de duisternis" Een gedrukt exemplaar is gratis af te halen evenals andere  informatieve lectuur. We zien u graag bij deze "Dag van de Vrijmetselarij"

Of klik hier voor download PDF bestand