Bezoek het Vrijmetselarij Museum in Den Haag

Gepubliceerd op woensdag 27 september 2017 door de Orde van Vrijmetselaren

De Orde van Vrijmetselaren wil iedereen laten kennismaken met haar eeuwenoude geschiedenis.

Al meer dan 300 jaar, sinds 1717, zijn vrijmetselaars georganiseerd via loges en overkoepelende grootloges. In eerste instantie via de Engelse Grootloge en vanaf 1756 via de de Nederlandse Orde der Vrijmetselaren. Een ruime historie om op terug te kijken over een onderwerp dat velen nieuwsgierig maakt. Met de realisatie van dit museum biedt de vrijmetselarij in Nederland geïnteresseerden de mogelijkheid vrijelijk een kijkje te nemen achter de schermen van vrijmetselarij.

Een kijkje in de historie waarin ook veel bekende Nederlanders een rol hebben gespeeld. Een belangrijke fase was de periode waarin Prins Frederik Grootmeester was van 1816 tot 1881. 65 jaar stond hij aan het hoofd van de orde en initieerde veel sociaal gerichte activiteiten in een tijd waarin een sociaal vangnet niet bestond.

Door de tijden heen had de autoritair heersende klasse vaak weinig op met de vrijdenkers van de vrijmetselarij. In de 2e wereldoorlog zijn er bijvoorbeeld ook veel vrijmetselaars gefusilleerd of in concentratie kampen geëindigd. Dat dwong de vrijmetselaars vaak tot geheime bijeenkomsten met gevaar voor eigen leven.

Dus veel over de geschiedenis maar ook veel informatie over de vrijmetselarij van vandaag. U kunt zich zo een beeld vormen wat vrijmetselaars doen. Hun doelen, hun streven, de werkwijzen en beleving van de broederschap. Lees verderop op de site meer over vrijmetselarij in de 21ste eeuw.

In het museum kunt u dus kennismaken met eeuwenoude geschiedenis van de vrijmetselarij. Bezoekers kunnen in een "werkplaats" een inwijding beleven via een multimedia presentatie. Veel museumstukken waaronder de bijzondere Gouden Hamer van Prins Frederik, de man die het Oranjehuis bestendigde in de 19de eeuw. En verder natuurlijk niet te vergeten de bibliotheek.
Dit is één van de grootste en belangwekkendste bibliotheken ter wereld op dit gebied en bevat meer dan 600 jaar aan gedrukte publicaties vanaf het jaar 1402 tot op de dag van vandaag.

Het Vrijmetselarij Museum is sinds vrijdag 13 oktober 2017 geopend.

De openingstijden van het museum zijn van woensdag t/m zondag van 12.00 uur tot 17.00 uur.
Op de openingsdagen worden er op gezette tijden rondleidingen georganiseerd. Bezoekers kunnen, indien gewenst, door deze rondleidingen kennismaken met het gedachtegoed van de vrijmetselarij. Voor deze rondleidingen moet u zich van tevoren aanmelden.

Het Vrijmetselarij Museum is gevestigd in een historisch gebouw aan de Javastraat 2B in Den Haag. Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland. Uiteraard is de Museumkaart geldig.

Aanmelding voor rondleiding kan via

Voor een eerste indruk kunt u kijken op vrijmetselarijmuseum.nl