De complottheorieën over Vrijmetselarij besproken

Gepubliceerd op zaterdag 8 augustus 2020 door De Troffel

Het wordt tijd om maar eens een artikel te wijden aan de theorieën die de ronde doen over de Vrijmetselarij. Wellicht heb je al een gedeelte gelezen op de pagina ‘de zin en onzin over de Vrijmetselarij’, maar de hoeveelheid ‘bijzondere’ vragen die we binnen krijgen doet vermoeden dat we toch maar wat meer duidelijkheid moeten scheppen.

Op internet kun je de meest bijzondere verhalen vinden over de Vrijmetselarij, met onderwerpen die uiteenlopen van satanisme tot Illuminati, dat we een dubbele agenda zouden hebben om de wereld over te nemen, dat Vrijmetselaren de hoogste functies bekleden, verzin het maar. Werkelijk overal zou de Vrijmetselarij achter de knoppen zitten.

Maar waarom dit artikel? We hebben op de website van onze loge een laagdrempelige manier toegevoegd om contact op te nemen, een chatbox. Bij de chatbox hoef je geen naam of e-mailadres in te vullen en dat zorgt ervoor dat een ieder gemakkelijk ‘even’ een berichtje kan sturen. In 99% van de gevallen gaat het om geïnteresseerde mensen die meer willen weten over de Vrijmetselarij en een keer op bezoek willen komen, maar af en toe komt er weer een vraag binnen waarvan we vraagtekens bij plaatsen. Hieronder een aantal van die vragen en het eerlijke antwoord van ons.

De lagere graden weten niet wat er zich afspeelt in de hogere graden, alle geheime gebeurtenissen worden aangestuurd door Vrijmetselaren in de 32e/33e graad.

Helaas, de Vrijmetselarij heeft maar 3 graden; Leerling, Gezel en de Meestergraad. Na 1 jaar lidmaatschap wordt je Gezel, na 2 jaar Meester. De Meestergraad heeft geen andere bijeenkomsten dan de Leerlingen en Gezellen, iedereen komt op dezelfde avond bij elkaar, bespreken dezelfde onderwerpen en er bestaat geen hiërarchie tussen de graden.

Maar bestaan er geen andere graden? Jawel, maar dit is buiten de reguliere Vrijmetselarij om en gebeurt in zogenaamde ‘vervolgpaden’. Dit zijn verenigingen zoals de Royal Arch, Bouwhutten of de Schotse Ritus. Het grote verschil met deze verenigingen en de Vrijmetselarij zijn de onderwerpen waar men zich in verdiept. De een verdiept zich in de rituelen, de ander in de historie van de Vrijmetselarij, etc. Zodra je Meester Vrijmetselaar bent staat het je vrij om (als je dat wilt) een vervolgpad te kiezen, de keuze hangt dus volledig samen met je eigen interesses.

Een hogere graad is geen stap die je dichterbij brengt naar geheimere informatie, een betere baan of naar wereldheerschappij. De volgende graad hoort gewoon bij het lidmaatschap en kent elke keer een eigen rituaal waar weer bepaalde zaken worden uitgelicht. En vooral bij de verenigingen met heel veel graden, waar je inderdaad de 33e graad kunt ‘behalen’, is het in feite niets anders dan een administratieve handeling.

De Vrijmetselarij doet aan satanisme, ze drinken geitenbloed en offeren kleine kinderen op tijdens de ritualen

Jazeker, zulke vragen krijgen we binnen via de chat. En laten we je maar uit je droom helpen; nee, wij aanbidden de duivel niet, wij drinken geen geitenbloed en er is nog nooit 1 kindje ingezet tijdens een rituaal.

Maar waar komen die verhalen toch elke keer vandaan? Belangrijke bronnen zijn websites die met dergelijke onzin bezoekers proberen te trekken en niets anders doen dan desinformatie verspreiden. Het zijn dezelfde websites die verkondigen dat de aarde plat is, dat het Covid-19 virus door de mens gemaakt is en overheden wereldwijd de bevolking met 5G-zendmasten onder controle proberen te houden. En ja, de Vrijmetselarij wordt ook met regelmaat genoemd als een van de partijen die er iets mee te maken zou hebben, vaak samen met namen als de Illuminati, Bilderberg groep, New World Order, Bill Gates, verzin het maar.

Een andere groep bestaat al veel langer en valt onder de ‘Antivrijmetselarij’, voortkomend uit de Katholieke kerk en andere geloofsovertuigingen waar geen enkele ruimte is voor vrijdenkers. Een vrijdenker is immers iemand die zich geen dogma’s laat opleggen en dat is precies wat de kerk wil tegengaan. En met regelmaat worden we dan ook tekstueel met de bijbel om de oren geslagen waar paragrafen worden uitgelicht waar, als je ze op een bijzondere manier interpreteert, valt op te maken dat wij ons schuldig maken aan allerlei zaken.

Waar waarom dan toch al die geheimzinnigheid?

In feite is er niets geheimzinnigs aan de Vrijmetselarij. We zijn gewoon een vereniging met statuten, een voorzitter, penningmeester en secretaris en houden 2x per jaar een algemene ledenvergadering zoals elke andere vereniging. Onze statuten, jaarrekening en ANBI informatie staan gewoon op onze website. Wat we wel 'geheim' houden zijn de 3 belangrijkste ritualen, namelijk die van inwijding tot Leerling, bevordering tot Gezel en verheffing tot Meester. En de enige reden dat we die geheim houden is omdat dit een cadeautje is voor het lid dat zijn stap maakt naar de volgende graad. Als jij een cadeau krijgt en de gever vertelt direct wat er in zit, dan is het een stuk minder leuk toch? En als je per se wilt weten hoe zo'n rituaal eruit ziet, zoek gewoon op internet, je kunt ze gewoon vinden.

Wellicht zijn we een eigenzinnige groep mensen met een eigen kijk op het leven, maar laat je niet gek maken door websites die geen enkel ander nut hebben dan het verspreiden van fake news.

Zeg nou zelf

Als we werkelijk een geheime organisatie waren die de wereld zou besturen, waarom zou iemand zich dan kunnen aanmelden om lid te worden? Dan zochten we toch zelf wel in alle stilte geschikte personen uit?

Wil je hierover meer lezen?  Bekijk dan deze bijlage en lees het artikel 'geroofd erfgoed'.