Vrijdenken en vrijmetselarij

Gepubliceerd op maandag 19 augustus 2019 door De Troffel

Als vrijmetselaar zoek je naar wat verbindt en probeert weg te nemen wat scheidt. Zoeken naar wat verbindt is zeker niet hetzelfde als “elkaars mening respecteren hoe fout die van de ander ook is”. In vrijmetselarij ben je oprecht geïnteresseerd in die ander, zoek je niet naar de verschillen want die zijn er genoeg, maar zoek je naar de overeenkomsten die er ook in overvloed te vinden zijn.

Wij zoeken niet naar verschillen

We worden helaas doorgaans grootgebracht met het zoeken naar verschillen. Het is dus niet “het interesseert me niet wat jij denkt/gelooft, als je mij maar met rust laat”. De ander overtuigen van jouw gelijk is daarmee ook niet van toepassing voor vrijmetselaars. Dat accepteer jij van die ander immers ook niet. Als je uiteindelijk constateert dat samen een kop koffie drinken het hoogst haalbare is in eerste instantie, dan is dat een mooi vertrekpunt voor verder toenadering. Dan zal al snel blijken dat we allemaal min of meer in hetzelfde schuitje zitten, met dezelfde problemen en vragen worstelen. Wat is er dan fijner om dat te kunnen delen? Niet dat een ander de kennis in pacht heeft en jouw vragen beantwoordt of problemen oplost maar dat je jouw vragen en visie kunt spiegelen en daarmee je kijk op de wereld kunt verbreden.

Ken u zelve

“Op u komt het aan” zeggen we dan in de vrijmetselarij. We wijzen dan wel op de ander, niet als ware dat de schuldige, maar de boodschap mag duidelijk zijn, dat verbeteren begint bij jezelf.

“Op u komt het aan” wordt dan vooraf gegaan door “Ken u zelve” Die tekst stond, in het Grieks natuurlijk, “Gnothi Seauton”, al heel lang geleden boven de ingang van de tempel van Apollo. Op het gebied van goden is er door alle jaren veel veranderd. De leuze "Ken uzelf" (Grieks: γνῶθι σεαυτόν gnothi seauton) heeft echter na zoveel jaren nog steeds dezelfde betekenis en opdracht in zich en is altijd actueel gebleven. Ook nu. Voor iedereen. Voor u, voor mij en ieder ander.

Broodje Troffel

Steek uw licht eens op in onze of andere vrijmetselaarsloge. Zondag 26 mei was er bij ons een “Broodje Troffel” Dit keer was het thema, vrijdenken, outside the box denken, bewust worden van je zelf getrokken lijnen waarbinnen jij denkt en doet. Kan heel verhelderend zijn.

Bij dit Broodje Troffel werd ter illustratie een puzzel voorgelegd. Probeer deze eens op te lossen.
Tip: Denk 'outside the box' (scroll voor de oplossing naar de onderkant van deze pagina)Benieuwd?

Tijdens de zomervakantie, vanaf 27 juni t/m 22 augustus, zijn op donderdagavond ook manlijke niet-leden welkom voor een kop koffie, een goed gesprek en een rondleiding door ons logegebouw en de wereld van de vrijmetselaar. Geheel vrijblijvend uiteraard. We ontmoeten u graag.

Zie ook de agenda op onze website. https://logedetroffel.nl/