Een avond meemaken? Kom naar een openbare comparitie

Gepubliceerd op Maandag 19 augustus 2019 door Loge de Troffel

Doorgaans organiseren we in het voorjaar en najaar een "Openbare Comparitie".

Je wordt dan in de gelegenheid gesteld om eens te ervaren wat vrijmetselaars naar de loge trekt. Zo'n avond wordt dan wel ontdaan van verenigingsmededelingen die binnen de beslotenheid van de vereniging ligt. Wat overblijft is het vrijmetselaarsgedeelte van de wekelijkse avond.

Bouwstuk

Bij een openbare comparitie wordt een broeder van eigen of andere loge gevraagd een bouwstuk op te leveren. Een bouwstuk is vrijmetselaarsjargon voor een lezing of spreekbeurt.

De inleider heeft dan iets voorbereid wat hij met de aanwezigen wil delen. Onderwerpen kunnen uiteenlopen qua inhoud maar zijn doorgaans zaken die tot nadenken stemmen. Bijvoorbeeld: Is de reis de bestemming? Over empathie. Over gemoedsrust. Wat betekent dat voor iemand? Voor jou, voor mij, voor een jongere in de bloei van zijn leven, voor iemand op leeftijd met bijna voltooid leven? Doorgaans geeft het de toehoorders die deelnemen aan de comparitie een bredere kijk op onderwerpen en ga je rijker weg dan dat je kwam. En dat helemaal gratis.

7e graad

Het officiële  deel van de avond duurt gemiddeld tot 21:30 - 22:00 uur. Daarna is er de "7e graad" waar onder het genot van een drankje wordt nagepraat. Je bent van harte welkom op zo'n avond. Hou onze agenda in de gaten voor de Openbare Comparitie of andere openbare bijeenkomsten.