Wie bepaalt jouw koers? Of wie houdt jou tegen?

Gepubliceerd op woensdag 20 december 2023 door De Troffel

We hopen dat het onderstaande verhaal van "Het Hek" jou op weg mag helpen en je stimuleert je eigen regie te voeren en houden in de toekomst.

Het Hek

Een jongeman loopt op een door hem vaak gelopen weg en kijkt om zich heen. Hij nadert een hek en ziet dat dit hek zijn weg verspert en hem verhindert verder te gaan. Er staat een bewaker voor het hek en deze zegt met een zekere stelligheid tegen hem: "Hier eindigt jouw weg! Verder kun jij hier niet gaan!" De jongeman vraagt hem waarom dat zo is, waarop de bewaker hem vertelt dat de mogelijkheden voor de jongeman niet verder reiken dan hier. De jongeman hoort hem zeggen dat hij dit hek gedurende zijn hele leven zal moeten zien én accepteren als het maximaal haalbare voor hem. Verder komen dan dit punt is géén optie. De jongeman accepteert dit antwoord, haalt zijn schouders op en keert om.

De jongeman leeft verder en in de herfst van zijn leven staat hij voor de zoveelste keer voor het hek. Diezelfde bewaker, van het begin, staat er nog steeds. Hij, die ooit jongeman, denkt na over de weg die hij jarenlang gegaan is en over die altijd terugkerende belemmering, "het hek". Hij ziet wel dat er naast het hek gewoon een opening is waar, zo te zien, wel meer mensen langs zijn gegaan. Hij besluit om nu, in de eindfase van zijn leven, toch eens achter dat hek te gaan kijken.

Hij, de ooit jongeman, omzeilt het hek, loopt verder en ziet dan pas wat hij eigenlijk, al die verloren tijd, allemaal nog meer had kunnen doen. Hij weet nu zeker dat hij veel verder had kunnen lopen in zijn leven en dat het hek, waarvan hij overtuigd was dat het zijn uiterste grens was, een barrière blijkt te zijn geweest die hij zich door anderen én zijn eigen "bewaker" op heeft laten leggen.

Hij kijkt goed om zich heen en ziet mensen die op weg zijn naar hun volgende hek. Hij vraagt aan hen of hij met hen mee kan en mag lopen. Eén van hen vertelt hem dat dat onmogelijk is, iedereen heeft zijn eigen "hek", maar hij mag gerust een stukje meelopen.

Hij vraagt wie voor hen het hek heeft bepaald. Een man antwoordt: "Iedereen bepaalt zelf zijn eigen hek en achter dat hek zie jij wat jij wílt én kunt zien. Een ander ziet nooit hetzelfde als jij achter jouw hek ziet. Het is jouw hek en jouw interpretatie van jouw werkelijkheid." "Maar waarom heb ik dan zo lang moeten wachten voor mijn hek?" vraagt de ooit jongeman. "Je hebt gewoon een ander jouw leven en jouw mogelijkheden laten bepalen", is de reactie van de man.

Hij neemt afscheid van hem en gaat verder, op weg naar zijn volgende hek. De ooit jongeman denkt al lopend na en vraagt zich ineens af: "Is het nu wellicht te laat? Kan ik niet beter teruggaan naar mijn oude hek? Het was toch altijd goed zoals het was? Kan ik wel meer? Zal ik mijn volgende hek wel kunnen halen?"

Hij besluit om toch maar eens door te lopen. Hij komt een vrouw tegen en vraagt haar: "Zal ik op mijn leeftijd mijn volgende hek nog wel halen?" De vrouw glimlacht en zegt: "Het gaat er in een mensenleven niet om hoe snel je van het ene naar het andere hek gaat, maar om te genieten en te leren van alle indrukken die je onderweg opdoet. Het gaat om de ontmoetingen en ervaringen op de weg waarlangs je reist en niet om het zo snel mogelijk halen van je reisdoel."

Het valt hem op dat hij ontspant en nu steeds meer andere mensen ontmoet. Hij twijfelt soms en denkt dan dat hij misschien op de verkeerde weg zit. Er staan ook maar weinig borden die hem precies de juiste richting wijzen. Hij kijkt nog eens om zich heen en ziet dan tóch een bord met een pijl. Hij volgt deze richting tot hij bij een levensgroot bord komt waarop staat:

Vertrouw op je eigen gevoel en inzicht.

Negeer de "hekken", leef én beleef jouw levensweg.

Waarbij alleen jij de regie bepaalt.

De ooit jongeman heeft nu iets begrepen van de kleur en de klank van zijn leven en zal zich niet meer laten beperken en/of weerhouden door anderen, maar zijn eigen weg gaan met alle mogelijkheden en onmogelijkheden.

Er is dus maar één weg te gaan voor jou: JOUW WEG!

Ik hoop dat je hebt genoten van het verhaal van Het Hek en misschien ben je ook geïnspireerd geraakt en kun je er voor jezelf iets uithalen.

De inspiratie voor dit, iets aangepaste, verhaal komt van

Jan en werd doorgegeven door Sommerfugl (klik hier)

met dank aan Marjon de Groot.