Agenda van Loge de Troffel

donderdag 14 november 2019

Openbare comparitie

Donderdagavond 14 november 2019 zetten we de deuren open voor geïnteresseerde mannen en vullen de avond dan met een "Openbare Comparitie". Jij bent hierbij, als belangstellende man, uitgenodigd en van harte welkom. Je kunt dan de sfeer proeven van een loge avond Vrijmetselarij zoals wij die wekelijks beleven.


Deze keer zal de inleiding voor de openbare comparitie verzorgd worden door twee broeders, Veldhuis en Wienk, die jou, onafhankelijk van elkaar, meenemen in hun beleving van dat wat vrijmetselarij hen gebracht heeft en hun kijk op het thema broederlijkheid en vertrouwen met je delen.


In het huidige tijdperk van snelle technologie en dito communicatie via technische hulpmiddelen zouden we bijna verleren en vergeten hoe goed persoonlijk contact je leven zou kunnen verrijken. Wantrouwen is welhaast de standaard voor alles wat je tegenkomt. Maar kan dat ook anders?


Openheid en vertrouwen zonder naïef te zijn? En broederlijkheid als default waarde i.p.v. de afstandelijke, bijna vijandige, benadering en "kat uit de boom kijken"? Ja dat kan echt wel en het is niet moeilijk maar vraagt oefening. Dat gaat een ieder op zijn eigen manier af. Maar gemakkelijk praten met de nodige afstand is niet waar vrijmetselarij voor staat. Interesse in elkaar en luisteren naar wat gezegd wordt zorgt voor wederzijds begrip. Broederlijkheid met elkaar en vertrouwen in elkaar schept een band. In ons geval een broederband, het hoogste goed.


Dan de "Openbare Comparitie". Klinkt wellicht vreemd maar is dat inhoudelijk niet.

Comparitie is afgeleid van het Latijnse woord comparare en betekent vergelijken. Vrijmetselaars vergelijken hun ideeën en meningen, zoekend naar wat ons allen verbindt en om weg te nemen wat ons van elkaar scheidt. Geen focus op verschillen zoals je van kleins af aan geleerd is. Je kent vast de plaatjes naast elkaar met "zoek de verschillen" Vrijmetselarij heeft als streefdoel: meer begrip vóór elkaar en minder strijd mèt elkaar. Dat kun je dus leren of op zijn minst oefenen. Jezelf bewust worden van hoe jij in de wereld staat, je eigen aandeel herkennen en erkennen in wat er in jouw leven gebeurt. Ga jij die uitdaging aan? Durf jij eerlijk in die spiegel te kijken? Samen met de broeders, zo noemen wij elkaar,  van Loge de Troffel gaat dit beter. Probeer het maar eens.


Maakt dit je nieuwsgierig? Kom dan 14 november vrijblijvend een avondje kennis maken met de Vrijmetselarij. Het verplicht je tot niets maar kan je veel brengen.


Vrijmetselarij staat voor:

Geen dogma's, geen vaste leer. Het is jouw weg die je hebt te gaan. Jij bepaalt. Dat maakt het wellicht mysterieus maar het "grote geheim" hebben we niet voor jou. Dat heb je zelf in je. Ontdek het. Gun het jezelf.


Noteer dus in je agenda:

14 november 2019

Inloop vanaf 19:30 uur

Aanvang 20:00 uur.

De koffie koffie staat klaar. We zien je dan graag.

Details
donderdag 14 november 2019
20:00 tot 22:00
Loge de Troffel
 
Herinnering in je agenda?